28 oktober 2021

De voor- en nadelen van een cv ketel kopen

2 min read
ketel

De gemiddelde levensduur van een cv ketel is zo’n 12 tot 15 jaar. Na die tijd zal hij vervangen moeten worden. De meeste cv ketels worden tegenwoordig vervangen door andere apparaten. Echter gaan deze apparaten vaak gepaard met hogere kosten. Vind je de keuze tussen een nieuwe cv ketel en andere mogelijkheden daarom lastig? Wij zetten de voor en nadelen van een nieuwe ketel voor je op een rij!

Direct op zoek naar een goede cv ketel? Kies bijvoorbeeld voor:

Voordelen

Goedkoop
Wanneer er een vervanging moet komen voor de huidige cv ketel, is een nieuwe cv ketel naar verhouding nog altijd de goedkoopste oplossing. Andere mogelijkheden zoals een warmtepomp zijn namelijk veel duurder! Wanneer je dit geld niet hebt, is je ketel vervangen door een nieuwe dus nog altijd de beste oplossing.

Energiezuinig
Nieuwe cv ketels zijn stukken zuiniger dan degenen die we voorheen gebruikten en dus ook zuiniger dan degene die nu in je woning zit. Hierdoor zal je een hoop minder gas gebruiken waardoor je bespaart. Kies bij de aanschaf vooral ook voor een ketel met een van de zuinigste energielabels om hier zoveel mogelijk profijt van te hebben.

Geen radiatoren vervangen Ga je voor de aanschaf van een verwarmingsapparaat die verwarmt met een lagere temperatuur? Dan zal je ook andere radiatoren en/of leidingen moeten plaatsen. Wanneer je gaat voor een nieuwe cv ketel heb je hier geen last van.

Leasen is mogelijk
Cv ketels zijn tegenwoordig ook te huur. Ideaal wanneer je geen budget hebt om een grote uitgave te doen. Wanneer je kiest voor huren, betaal je iedere maand een klein bedrag. Hiervoor krijg je een ketel inclusief onderhoud en reparaties terug.

Nadelen

Niet milieuvriendelijk
Cv ketels werken op aardgas. Dat betekent dat ze niet milieuvriendelijk zijn in tegenstelling tot zonneboilers of warmtepompen. Deze gebruiken namelijk een duurzame en natuurlijke brandstof zoals lucht, zon of water.

Je loopt subsidie mis
Vanuit de overheid wordt er momenteel subsidie verstrekt wanneer je een warmtepomp aanschaft. Wanneer je het moment van de aanschaf van een warmtepomp uit blijft stellen en voor een nieuwe cv ketel gaat, is de kans groot dat deze subsidiepot op is wanneer je uiteindelijk wel overgaat.

Je koopt, maar investeert niet
Een cv ketel betekent dat je ieder jaar gaskosten moet betalen. Daar bovenop worden deze kosten steeds duurder waardoor je kosten telkens zullen stijgen de komende jaren. Bij een warmtepomp is dit niet het geval. Je betaalt enkel voor de aanschaf en daarna zijn er geen maandelijkse kosten meer voor grondstoffen of iets dergelijks.

Aanschaf die wellicht niet lang meegaat
Momenteel is het gebruik van een cv ketel nog toegestaan. De vraag is alleen wel voor hoelang nog? De overheid kan zomaar besluiten dat alle huizen van het gas moeten worden afgesloten. En, gezien de veranderingen en progressies op dit gebied de afgelopen jaren is dat ook iets wat gaat gebeuren.